2

Препораки за третман на АКУТНИТЕ КАРДИОВАСКУЛАРНИ СОСТОЈБИ за време на COVID-19

CSC Expert Consensus on Principles of Clinical Management of Patients with Severe Emergent Cardiovascular Diseases during the COVID-19 Epidemic Yaling Han, Hesong Zeng, Hong Jiang, Yuejin Yang, Zuyi Yuan, Xiang Cheng, Zhicheng Jing, Bin Liu, Jiyan Chen, Shaoping Nie, Jianhua Zhu, Fei Li, Changsheng Ma. Circulation. 2020;48:189-194. Originally published 27 Mar 2020https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.047011 Кинеското здружение по кардиологија (The Chinese Society of Cardiology – CSC) објави консензус документ

0

Прирачникот за превенција и третман на COVID-19

Колешките Д-р Андријана Трајкова, специјализант по пластична хирургија, Д-р Симона Саупунџија, специјализант по ОРЛ и Д-р Александра Георгиева, специјализант по кардиологија, дадоа свој придонес во ширење на релевантни докази (Препораки), кои не засегаат сите нас, здравствени работници, во врска со пандемијата со COVID-19, преведувајќи го Прирачникот за превенција и третман на COVID-19

0

Ризик од коморни аритмии и справување со ризикот, при третман со Hydroxychloroquine-Azithromycin за третман на COVID-19 болест

Колеги, American College of Cardiology (ACC), на 30 март 2020 објави документ под наслов  “Ventricular Arrhythmia Risk Due to Hydroxychloroquine-Azithromycin Treatment For COVID-19”, кој претставува збирен извештај за безбедносните карактеристики на клиничката примена на “hydroxychloroquine-azithromycin” комбинацијата за третман на тешките случаи на пациенти со COVID-19 инфекциа. Трудот како pdf документ е достапен,

0

Кардиоваскуларни аспекти за пациентите, здравствените работници и здравствениот систем во тек на COVID-19 пандемија

Драги колеги, Ви ставаме на располагање документ кој претставува превод на најновите (датум на “pre-print” 20 март 2020 година) збирни информации кои се однесуваат на COVID-19 инфекцијата и кардиоваскуларните аспекти, за пациентите, здравствените работници и здравствените системи. Поради актуелноста на проблемот, оваа “pre-print” верзија е достапна како целосен документ кој се објавува

0

ACTA MORPHOLOGICA

Драги колеги, Во прилог е новиот број на македонското медицинско списание ACTA MORPHOLOGICA, вториот волумен за 2019 година.  Во него, на 78 страни се поместени седум оригинални истражувачки трудови и два казуистички прикази, односно прикази на случаи. Ви посакуваме пријатно читање. Acta Morphologica 2019, 16 (2)-min

0

Медицински семинари во Салзбург со краен рок на апликација 31 јануари 2020

Драги колеги, втората група медицински семинари во организација на Американско-Австриската Фондација, Отворен Медицински Институт се состои од девет семинари, од кои еден е со покана, додека останатите девет се со отворена апликација. На две недели пред крајниот рок за апликација, од Македонија има недоволно апликации за семинарите: Otology and Temporal Bone Surgery 

0

Иновативен пристап во менаџирање на мултипла склероза – една година наши искуства со ocrelizumab

Повеќе од една година како е достапен новиот иновативен, биолошки лек, ocrelizumab, лек кој претставува нова надеж за нашите пациенти со мултипла склероза бидејќи овозможува значителна супресија на сите маркери за активност на болеста и прогресија на инвалидетот, а воедно има поволен профил на односот помеѓу користа и ризикот за пациентите. Во

0

,,Terapia biologjike e Roche, me sukses zgjat jetën e pacientëve me kancer të gjëndrës së gjirit ‘‘

Disa gra që diagnostikohen me kancer të gjëndrës së gjirit, mund të ndodhin metastaza të kancerit në pjesët e tjera të trupit. Disa nga këto gra kanë progresivitet të sëmundjes edhe pse më parë kanë qenë në terapi, ndërsa disa prej tyre vonë i kanë dalluar simptomat dhe në kohën e diagnostifikimit

0

,,Mjekimi i HER2 pozitiv kancerit të gjëndrës së gjirit me terapi efikase‘‘

Për të bërë një ndryshim pozitiv në botë, patjetër të fillojmë nga vetja. Duke rritur ndërgjegjësimin për nevojën e vetë-ekzaminimit tek pacientët dhe mamografitë e rregullta, kanceri i gjirit mund të diagnostikohet në një fazë të hershme dhe të bëhet më shumë në fazën e mjekimit kur shërimi është i mundur. Shfaqja

0

НОВИНИ ОД ИСТРАЖУВАЊАТА ЗА ТРЕТМАН И ГРИЖА НА ПАЦИЕНТИ СО СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЈА

Спинална мускулна атрофија е ретка, генетска, прогресивна невромускулна болест која се јавува како последица на мутација или делеција на SMN1 генот Најчеста генетска причина за смрт кај доенчиња и најчеста ретка болест која се јавува кај новороденчиња Не постои лек за СМА, но во тек се клинички истражувања на лекови кои можат