Месечна Архива:: септември 2019

0

НОВИНИ ОД ИСТРАЖУВАЊАТА ЗА ТРЕТМАН И ГРИЖА НА ПАЦИЕНТИ СО СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЈА

Спинална мускулна атрофија е ретка, генетска, прогресивна невромускулна болест која се јавува како последица на мутација или делеција на SMN1 генот Најчеста генетска причина за смрт кај доенчиња и најчеста ретка болест која се јавува кај новороденчиња Не постои лек за СМА, но во тек се клинички истражувања на лекови кои можат

0

Медицински семинари во Салзбург со краен рок на апликација 15 октомври 2019

Драги колеги, Првата група на Медицинските семинари во Салзбург кои ќе се одржуваат во 2020 година е 15.0ктомври 2019. Вкупно се 12 семинари од избор. Приложени се на сликата подолу. Линкот за пријавување ви е познат: www.aaf-online.org No. Seminar Title Seminar Date & Application Deadline Medical Academic Partner & Information 1. Pathology

0

,,Terapija inovative e ,,Roche,,- shpresë për pacientët me HER2 pozitiv dhe trefish negativ kancer të gjëndrës së gjirit,,

  Sipas statistikave të përpiluara nga Organizata Botërore e Shëndësisë (World Health Organisation – WHO), kanceri i gjëndrës së  gjirit renditet i pari në botë, si sëmundja më e shpeshtë malinje tek gratë 1,2. Të njëjtat të dhëna regjistrohen edhe në shtetin tonë, ku shkalla e vdekshmërisë nga kjo sëmundje është 32