Месечна Архива:: јули 2017

3

Примена на инхалатори со бројач на дози, спејсери и небулајзери (втор дел)

Механизмите за испорака на лекови кои се во форма на аеросоли се есенцијални во лекувањето на респираторните пореметувања (како астма, ХОББ, цистична фиброза, пулмонална артериска хипертензија – ПАХ, инфективни заболувања на белодробиетo. Помошните уреди за инхалација генерално спаѓаат во две категории: спејсери и комори …

0

Венски тромбемболизам кај пациенти- стратификација и превенција

Акутниот венски тромбемболизам (ВТЕ) е сериозно, потенцијално фатално нарушување. Претставува честа  компликација кај хоспитализирани болни, но се јавува и кај здрава популација.

0

Остеопороза – актуелни постулати

Според дефиницијата на СЗО, остеопорозата претставува  системско скелетно заболување кое се карактеризира со намалување  коскената  маса и нарушување на микроархитектониката на коскеното ткиво, што доведува до зголемена коскена фрагилност и зголемен ризик од фрактури. 7% од вкупната популација во Р.Македонија страда од остеопороза!

0

Комбинација од COX-2 инхибитор со инхибитор на протонска пумпа, ефикасно превенира рецидивни улкусни крварења кај високо ризични пациенти

Пациентите со рецидивни улкусни крварења кои поради артритични тегоби имаат потреба од аналгетска терапија се високо ризични пациенти. Овие пациенти примаат најчесто комбинација од нестероиден антиреуматик (NSAID) и инхибитор на протонска пумпа (PPI) или COX-2 инхибитор. Двете терапии се еднакво ефикасни, но инсуфициенти во однос на заштитата од повторно улкусно крварење…

0

Како да се здебелите со диетални пијалоци?

Според производителите, новите диетални пијалоци, со вештачки засладувачи и збогатени со витамини, треба да се дел од званичните стручни препораки за слабеење. Но дали користењето на диетални пијалоци води кон намалување на телесната тежина ?

0

13 – ти Март 2008 Светски ден на заштита на бубрежното здравје ( World Kidney Day )

Годинава по трет пат Меѓународната нефролошка заедница го декларира вториот четврток во месец март како Светски ден на бубрезите.  13 – ти Март ( четврток) 2008 год. е одбележан во повеќе од 60 земји ширум светот. И Р. Македонија е една од земјите кои и годинава го одбележија овој значен ден …