Годинава по трет пат Меѓународната нефролошка заедница го декларира вториот четврток во месец март како Светски ден на бубрезите.  13 – ти Март ( четврток) 2008 год. е одбележан во повеќе од 60 земји ширум светот. И Р. Македонија е една од земјите кои и годинава го одбележија овој значен ден …