Автор Архива

0

Интернационални медицински семинари во Салзбург повторно со физичко присуство

Драги колеги, Се надевам дека веста  дека Интернационалните медицински семинари во Салзбург во организација на ААФ-ОМИ се отворени за наши лекари со физичко присуство почнувајќи од јули ќе ве израдува. Имено, ако ништо друго, обемната активност со “on-line” настава и активности кои ги организиравме во минатава година и пол покажаа дека ни

0

ACTA MORPHOLOGICA

Драги колеги, Во прилог е новиот број на македонското медицинско списание ACTA MORPHOLOGICA, вториот волумен за 2019 година.  Во него, на 78 страни се поместени седум оригинални истражувачки трудови и два казуистички прикази, односно прикази на случаи. Ви посакуваме пријатно читање. Acta Morphologica 2019, 16 (2)-min

0

Медицински семинари во Салзбург со краен рок на апликација 31 јануари 2020

Драги колеги, втората група медицински семинари во организација на Американско-Австриската Фондација, Отворен Медицински Институт се состои од девет семинари, од кои еден е со покана, додека останатите девет се со отворена апликација. На две недели пред крајниот рок за апликација, од Македонија има недоволно апликации за семинарите: Otology and Temporal Bone Surgery 

0

Иновативен пристап во менаџирање на мултипла склероза – една година наши искуства со ocrelizumab

Повеќе од една година како е достапен новиот иновативен, биолошки лек, ocrelizumab, лек кој претставува нова надеж за нашите пациенти со мултипла склероза бидејќи овозможува значителна супресија на сите маркери за активност на болеста и прогресија на инвалидетот, а воедно има поволен профил на односот помеѓу користа и ризикот за пациентите. Во

0

,,Terapia biologjike e Roche, me sukses zgjat jetën e pacientëve me kancer të gjëndrës së gjirit ‘‘

Disa gra që diagnostikohen me kancer të gjëndrës së gjirit, mund të ndodhin metastaza të kancerit në pjesët e tjera të trupit. Disa nga këto gra kanë progresivitet të sëmundjes edhe pse më parë kanë qenë në terapi, ndërsa disa prej tyre vonë i kanë dalluar simptomat dhe në kohën e diagnostifikimit

0

,,Mjekimi i HER2 pozitiv kancerit të gjëndrës së gjirit me terapi efikase‘‘

Për të bërë një ndryshim pozitiv në botë, patjetër të fillojmë nga vetja. Duke rritur ndërgjegjësimin për nevojën e vetë-ekzaminimit tek pacientët dhe mamografitë e rregullta, kanceri i gjirit mund të diagnostikohet në një fazë të hershme dhe të bëhet më shumë në fazën e mjekimit kur shërimi është i mundur. Shfaqja

0

НОВИНИ ОД ИСТРАЖУВАЊАТА ЗА ТРЕТМАН И ГРИЖА НА ПАЦИЕНТИ СО СПИНАЛНА МУСКУЛНА АТРОФИЈА

Спинална мускулна атрофија е ретка, генетска, прогресивна невромускулна болест која се јавува како последица на мутација или делеција на SMN1 генот Најчеста генетска причина за смрт кај доенчиња и најчеста ретка болест која се јавува кај новороденчиња Не постои лек за СМА, но во тек се клинички истражувања на лекови кои можат

0

Медицински семинари во Салзбург со краен рок на апликација 15 октомври 2019

Драги колеги, Првата група на Медицинските семинари во Салзбург кои ќе се одржуваат во 2020 година е 15.0ктомври 2019. Вкупно се 12 семинари од избор. Приложени се на сликата подолу. Линкот за пријавување ви е познат: www.aaf-online.org No. Seminar Title Seminar Date & Application Deadline Medical Academic Partner & Information 1. Pathology

0

,,Terapija inovative e ,,Roche,,- shpresë për pacientët me HER2 pozitiv dhe trefish negativ kancer të gjëndrës së gjirit,,

  Sipas statistikave të përpiluara nga Organizata Botërore e Shëndësisë (World Health Organisation – WHO), kanceri i gjëndrës së  gjirit renditet i pari në botë, si sëmundja më e shpeshtë malinje tek gratë 1,2. Të njëjtat të dhëna regjistrohen edhe në shtetin tonë, ku shkalla e vdekshmërisë nga kjo sëmundje është 32

0

Нов број на ACTA MORPHOLOGICA

Драги колеги, Во прилог е новиот број на ACTA MORPHOLOGICA Vol. 16 (1) 2019, во кој се поместени четири оригинални трудови, еден приказ на случај и три прегледни трудови. За сите вас кои сакате во целина да ги прочитате, повелете: ACTA MORPHOLOGICA 2019_ 16 (1).