Остеопороза – актуелни постулати

Според дефиницијата на СЗО, остеопорозата претставува  системско скелетно заболување кое се карактеризира со намалување  коскената  маса и нарушување на микроархитектониката на коскеното ткиво, што доведува до зголемена коскена фрагилност и зголемен ризик од фрактури.

7% од вкупната популација во Р.Македонија страда од остеопороза!

Одговори

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *