Комбинација од COX-2 инхибитор со инхибитор на протонска пумпа, ефикасно превенира рецидивни улкусни крварења кај високо ризични пациенти

Пациентите со рецидивни улкусни крварења кои поради артритични тегоби имаат потреба од аналгетска терапија се високо ризични пациенти. Овие пациенти примаат најчесто комбинација од нестероиден антиреуматик (NSAID) и инхибитор на протонска пумпа (PPI) или COX-2 инхибитор. Двете терапии се еднакво ефикасни, но инсуфициенти во однос на заштитата од повторно улкусно крварење…

Одговори

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *