0

Acta morphologica 20201_18(1)

Драги колеги, Со задоволство го споделуваме со вас новиот број на Acta Morphologica – Acta morphologica; 2021_18(1) (INTERNATIONAL JOURNAL OF THE MACEDONIAN ASSOCIATION OF ANATOMISTS AND MORPHOLOGISTS). Во него ќе најдете четири трудови со оригинални резултати, три интересни прикази на случаи, како и два прегледни трудови од автори на Медицинскиот факултет. Како и

0

Интернационални медицински семинари во Салзбург повторно со физичко присуство

Драги колеги, Се надевам дека веста  дека Интернационалните медицински семинари во Салзбург во организација на ААФ-ОМИ се отворени за наши лекари со физичко присуство почнувајќи од јули ќе ве израдува. Имено, ако ништо друго, обемната активност со “on-line” настава и активности кои ги организиравме во минатава година и пол покажаа дека ни

0

Интернационални ОМИнари во организација на ААФ-ОМИ

Медицински семинари во Салзбург, со краен рок на апликација до 31 мај 2021. Колеги согласно на епидемиолошката ситуација, семинарите се организирани во вид на ОМИнари. (on-line семинари). Линкот за пристап до страната со повеќе информации и можност за апликација Ви е познат: https://portal.openmedicalinstitute.org/dashboard AUGUST 2021 August 29–September 4, 2021 Psychiatry COURSE DIRECTORS

0

Најновиот број на Acta Morphologica vol 17 (2) 2020

Драги колеги, Во овој број на Acta morphologica ќе најдете седум оригинални научни трудови, два прикази на случаи и еден ревијален труд, од наши автори. Ви посакувам да уживате во читањето. Acta Morphologica 2020_17(2) (2)

0

Macedonian Journal of Anaesthesia

Драги колеги Веб порталот на вебдоктор во согласност со колегите од Катедрата за анестезија со реанимација, почнува со објавување на списанието Macedonian Journal of Anaesthesia, во цел на понатамошно зголемување на видливоста на истото.  Почнуваме со најавување на Вол. 4, број 3 од октомври 2020. Поради големината на документот (поголем од 6 МБ) 

0

Светски ден на срцето 2020

Употреби го твоето срце за да ги совладаш срцевите болести!

0

Интернационални медицински семинари во Салзбург за 2021 година

Драги колеги Независно од рестрикциите околу патувањата заради состојбата со COVID-19 пандемијата, поканата за апликација за Медицинските Интернационални семинари во Салзбург е отворена. Ве поканувам да аплицирате, се однесува на Семинарите за 2021 година, се надеваме рестрикциите тековно ќе се менуваат. Линкот за апликација на повеќето од вас ви е познат: www.aaf-online.org

0

Acta morphologica 2020 17 (1)

Драги колеги Ви го претставуваме новиот број на Acta morphologica. Во него повторно ќе најдете интересно четиво за читање. На 61 страна се поместени пет трудови со оригинални резултати и три прикази на случаи за кои веруваме дека ќе го задржат вашето внимание. Уживајте…… Acta morphologica 2020_17(1) (1)

2

Препораки за третман на АКУТНИТЕ КАРДИОВАСКУЛАРНИ СОСТОЈБИ за време на COVID-19

CSC Expert Consensus on Principles of Clinical Management of Patients with Severe Emergent Cardiovascular Diseases during the COVID-19 Epidemic Yaling Han, Hesong Zeng, Hong Jiang, Yuejin Yang, Zuyi Yuan, Xiang Cheng, Zhicheng Jing, Bin Liu, Jiyan Chen, Shaoping Nie, Jianhua Zhu, Fei Li, Changsheng Ma. Circulation. 2020;48:189-194. Originally published 27 Mar 2020https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.047011 Кинеското здружение по кардиологија (The Chinese Society of Cardiology – CSC) објави консензус документ

0

Прирачникот за превенција и третман на COVID-19

Колешките Д-р Андријана Трајкова, специјализант по пластична хирургија, Д-р Симона Саупунџија, специјализант по ОРЛ и Д-р Александра Георгиева, специјализант по кардиологија, дадоа свој придонес во ширење на релевантни докази (Препораки), кои не засегаат сите нас, здравствени работници, во врска со пандемијата со COVID-19, преведувајќи го Прирачникот за превенција и третман на COVID-19